Köttfri måndags vegorecept

Köttfri måndag rekommenderar nedanstående recept. Alla recept är helt vegetariska eftersom alla animaliska produkter – även mjölk och ägg – ger upphov till samma problem som kött.


Tofuwok med kantareller och vitkål 2 portioner

200 g tofu, marinerad i soja, hoisinsås och sesamolja, gärna några timmar innan tillagning.
1 liten gul lök
100 g vitkål
½ röd chili
1 dl torkade kantareller, förvällda
2 msk hoisinsås
rapsolja
sesamolja
soja
risnudlar

Dela löken i två delar och skiva den sen. Fräs den tillsammans med finhackad chili i rapsolja tills den blir mjuk. Strimla vitkålen och lägg ner den i woken och låt den bli mjuk. Ta upp allt och lägg det i en skål. Skär tofun i små kuber och woka den med svampen i rapsolja. Koka risnudlar. Vänd ner löken och kålen i wokpannan. I med hoisinsåsen. Blanda sesamolja och soja i en liten skål. Servera risnudlarna med tofuwoken och ringla över sojablandningen.

Receptet kommer från: veganvrak.blogspot.com


Broccoligryta med chili och jordnötter

1 huvud broccoli
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g kokta kikärtor
2 röda chilifrukter av valfri styrka
1 tärning grönsaksbuljong
2 msk rapsolja
5 dl vatten
1 näve jordnötter
färskmalen svartpeppar
salt

Använd ekologiska råvaror. Koka kikärtorna i förväg eller köp dem färdigkokta. Hacka den gula löken grovt och vitlöken fint. Gryn vitlök och gul lök i rapsolja på botten av en kastrull. Dela den ena chilifrukten på längden och ta bort kärnorna. Finhacka chilin och tillsätt till löken. Skär broccolihuvudets stjälk i skivor och bryt av broccolibuketter i lagom munsbitar. Använd hela broccolihuvudet. Tillsätt broccoli, vatten, buljongtärning och färskmalen svartpeppar till kastrullen. Låt koka i 10 minuter. Tillsätt kikärtorna och låt dem bli varma. Smaka av och salta vid behov. Skär den andra chilifrukten i tunna ringar och ta bort kärnorna. Grovhacka jordnötterna. Strö jordnötter och chiliringar över gytan precis innan servering.


Idas vintergryta med morots- och äppelsallad av Ida Nilsson


200 g kokta kidneybönor
200 g kokta svarta bönor
2 gula lökar
1 röd paprika
2 paket krossade tomater
2 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
rapsolja till bryning
cayennepeppar
svartpeppar
timjan
salt
4 medelstora morötter
1 äpple
citronsaft
4 dl matvete

Koka bönor i förväg eller köp dem färdigkokta. Hacka löken och skär paprikan i bitar. Bryn lök och paprika i rapsolja på botten av en kastrull. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljong. Krydda efter behag. Låt koka 10 minuter. Tillsätt de kokta bönorna och stäng av plattan. Låt bönorna bli varma under ett par minuter innan du serverar. Finriv morötterna och äpplet, blanda och pressa över lite citronsaft. Koka matvetet enligt anvisningen på paketet.


Vegobiff á la Lindström av Sara Rudenmo, Veganvrak


0,75 dl ströbröd
1 dl vatten eller sojamjölk
100 g sojafärs (torrvikt)
2 msk finhackad gul lök
2 msk finhackad kapris
2 msk finhackade inlagda rödbetor
2 msk finhackad ättiksgurka
ca 1 dl sojamjöl
salt, svartpeppar
mjölkfritt margarin till stekning

Häll vattnet eller mjölken över ströbrödet och låt det svälla tio minuter. Koka upp vatten och slå det över sojafärsen och låt den bli mjuk. Slå sedan av vattnet. Mixa sojafärsen litegrann. Blanda sedan med ströbrödsblandningen och resten av ingredienserna. Ha i mer sojamjöl om du behöver få mer fason på biffarna. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Forma till åtta biffar och hetta upp margarinet i en stekpanna. Stek biffarna några minuter per sida. Ta sedan upp biffarna och gör sky i stekpannan. Slå över lite vatten och lägg i en halv buljongtärning. Vispa ner lite maizena och tillsätt några droppar soja för färgens skull. Låt skyn koka upp och servera den sedan till biffarna tillsammans med pressad potatis och valfria grönsaker.


Gratäng med potatis och sojafärs av Sara Rudenmo, Veganvrak

800 g potatis
300 g färdig sojafärs
1 stor gul lök
3 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
2,5 dl havregrädde (1 pkt)
0,5 dl sojamjölk
2 msk bjäst
torkad chili efter smak
salt, svartpeppar
4-5 tomater

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen. Blanda sojafärsen tillsammans med tomatpurén i en bunke. Pressa i vitlöken och smaka av med chili, salt och peppar. Skiva löken. Lägg hälften av potatisen i en ugnsfast form. Lägg färsblandningen över potatisen, lägg på löken och resten av potatisen. Skiva tomaterna och lägg dem överst. Häll över havregrädden. Blanda bjästen med sojamjölken och häll över gratängen. Grädda i ugnen i 45 minuter.


 

Fräsch och värmande tomatsoppa (4 pers) av Camilla L


2 gula lökar
1 Fänkål
2 burkar hela tomater
Ca 8 dl vatten
Grönsaksfond Basilika Timjan Salt & peppar ev. lite socker

Hacka fänkål och lök i lagom stora bitar och stek i kastrull i ca 3-4 min. Häll på ca en matsked grönsaksfond och rör om och låt steka ca 1-2 min till. Häll därefter i tomatburkarna, finfördela tomaterna med sleven du använder och häll slutligen i vatten. Smaka av soppan med färsk eller torkad basilika och timjan (färsk används med fördel), grönsaksfond, salt och peppar och om soppan smakar surt med lite socker (ca en tsk). Låt sedan soppan koka i ca 15-20 min tills fänkålen är rätt konsistens. Servera sedan med citronklyftor och skivade avokados som läggs i soppan.

Bon Appetit!


Spenat- och kokossås (till pasta, ris eller potatis) av Sanna

Antal portioner: 4 jättehungriga, annars 5-6
2 dl okokta röda linser
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g frusen bladspenat (en aning tinad)
1 burk kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning alt. 3 krm salt
1 tsk pressad citron
salt & peppar
cayennepeppar

Koka linserna enligt anvisningar på paketet. Det gör inget om de inte är helt färdiga. Hacka löken och skiva vitlöken fint. Fräs lök, vitlök och spenat tillsammans i en mellanstor kastrull eller djup stekpanna. När löken blivit blank, tillsätt kokosmjölk och buljong eller salt.
Låt såsen puttra i några minuter. Tillsätt linserna och låt dem koka med i ett par minuter. Tillsätt pressad citron. Smaka av med salt och peppar och gärna ett par stänk cayennepeppar.

Servera till pasta, ris, potatis eller vad du är sugen på!

Tips: Om du är sugen på curry, tillsätt 1-2 tsk när du fräser grönsakerna.


Nästan som fisksoppa 4 portioner (av Sara, se hemsida)


1 röd lök
2 potatisar
1 morot
1 msk mjölkfritt margarin
1 tsk curry
½ pkt saffran
400 g fast tofu
½ grön paprika
1 l hett vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl havregrädde
en knivsudd cayennepeppar
2 msk tångkaviar
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
salt, svartpeppar

Dela löken och skiva den. Skala och skär potatis i 2 cm stora tärningar. Skala och slanta moroten. Smält margarinet i en kastrull och tillsätt potatis, morot, curry och saffran och låt fräsa en minut under omrörning. Tärna tofun i 2 cm stora tärningar och skär paprikan i bitar. Tillsätt det tillsammans med vatten och buljongtärning och låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen och låt soppan koka tills grönsakerna blir mjuka. Rör sedan ner havregrädde, cayennepeppar, tångkaviar och de färska örterna. Smaka av soppan med salt och svartpeppar.


Linssoppa med kokosmjölk 4 portioner (av Sara, se hemsida)


1 msk olja
1 gul lök
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 dl mango chutney
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
2 dl röda linser
ca 6 dl vatten
salt

Hetta upp oljan i en kastrull. Finhacka löken och låt den fräsa tillsammans med kryddorna någon minut. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och låt soppan koka upp. Låt koka på medelvärme ca 15 minuter och smaka sedan av soppan med salt. Servera gärna med lite sojayoghurt och naanbröd.


Snabb lunchpasta med körsbärstomater och citron, 4 portioner (av Sara, se hemsida)


400 g pasta
3 dl kokta stora vita bönor
1 avokado
ett par skivor rödlök
1 ask körsbärstomater
skalet från en citron
2 msk naturell tofuline färskost
1 msk kallpressad rapsolja
salt, nymalen svartpeppar

Koka pastan. Tärna avokado och dela körsbärstomaterna. Häll sedan av pastavattnet när pastan är färdigkokt. Blanda i avokado, bönor, körsbärstomater och rödlök. Riv över skalet från en citron. Blanda sedan ner färskost och rapsolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.


Tofugratäng Smögen (av Sara, se hemsida)


800 g mjölig potatis
2,5 dl sojamjölk
2 msk mjölkfritt margarin
salt, nymalen vitpeppar
400 g fast tofu
1 msk mjölkfritt margarin
½ fänkålsstånd
½ röd paprika
½ purjolök
1 tsk curry
½ paket saffran (0,25 g)
2 dl torrt vitt vin
1,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongstärning
1,5 dl havregrädde
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad persilja
salt, nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den blir mjuk. Dela och skölj purjolöken. Skär bort rotbiten på fänkålen. Strimla purjolök och fänkål och tärna paprikan. Hetta upp margarin i en panna och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa några minuter utan att det tar färg. Tillsätt curry och saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt vin, vatten och buljongtärning och låt sjuda några minuter. Häll under tiden bort vattnet från potatisen och pressa den sedan i en potatispress eller mosa den med en stomp eller elvisp. Vispa ner mjölken och smaka av med salt och vitpeppar. Fördela moset i en smord ugnsfast form, antingen med hjälp av en spritspåse eller med en sked.

Skär sedan tofun i centimetertjocka skivor och lägg den mitt i formen. Häll i grädde i grönsaksblandningen och rör om. Tillsätt dill och persilja och smaka sedan av med salt och nymalen svartpeppar. Häll såsen över tofun och ställ in formen mitt i ugnen cirka 20 minuter, tills gratängen fått fin färg.


Moussaka (av Sara, se hemsida)


3 auberginer (ca 750 g)
400 g färdig sojafärs (gärna fryst)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk mynta
1 tsk kanel
1 msk socker
salt, svartpeppar
1 pkt havregrädde (2,5 dl)
0,5 dl tofuline färskost
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor och salta dem lätt. Lägg dem på hushållspapper och låt dem ligga i 15 minuter så att vätskan dras ut. Torka sedan av med hushållspapper. Hacka lök och vitlök fint och fräs i olivolja så att det blir mjukt. Lägg i sojafärsen och stek några minuter. Ha i tomaterna och tomatpurén och koka upp. Ha i oregano, mynta och kanel och låt småputtra på svag värme i 10-15 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar. Rör mjukosten slät tillsammans med havregrädden. Salta. Lägg 1/3 av aubergineskivorna i en ugnsfast form. Lägg i hälften av färsröran och täck sedan med ytterligare 1/3 av aubergineskivorna. Lägg på resten av färsröran och sista lagret med aubergine. Häll över ostblandningen och ställ in formen i ugnen i 45 minuter. Låt gärna moussakan stå till sig ca 10 minuter innan servering. Servera gärna med grekisk sallad eller vanlig tomatsallad.


Boeuf bourguignon på helvegetariskt vis (av Sara, se hemsida)


6 portioner

200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar)
3 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 vitlökslyftor
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
75 cl rödvin
2 msk mjölkfritt margarin
15 steklökar
200 g små champinjoner
3 dl vatten
2 msk färsk finhackad timjan
ev. salt och nymalen svartpeppar

Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd.


Kålpudding 4 portioner (av Sara, se hemsida)

600 g vitkål (½ huvud)
2 dl torr sojafärs
1 gul lök
1 tsk rökarom
1 msk soja
salt, svartpeppar
0,75 dl hett vatten
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 msk sirap

Sätt ugnen på 200 grader. Skär vitkålen i småbitar och fräs den mjuk i lite mjölkfritt margarin. Låt den fräsa och få lite färg, men inte för mycket. Ringla över sirap och ställ stekpannan vid sidan av. Häll kokande vatten över sojaköttet. (på de flesta sojaköttsförpackningarna står det att man ska koka det i vatten/grönsaksbuljong upp till en kvart, men jag gör aldrig det utan häller bara över hetvatten från vattenkokaren över sojaköttet, sen får det stå och bli mjukt några minuter.) Hacka löken fint och fräs den i lite mjölkfritt margarin i en stekpanna utan att den tar färg. Blanda sojakött och den frästa löken i en bunke. Ha i soja, rökarom, salt och svartpeppar. Lös upp den halva buljongtärningen i hetvattnet och häll det över sojaköttsblandningen. Lägg hälften av kålen i en smord, ugnsfast form, lägg i sojafärsen och sen resten av kålen. Ställ in i ugnen och låt stå i 45 minuter. Lägg eventuellt över lite aluminiumfolie mot slutet så att kålpuddingen inte blir bränd. Servera med brunsås, potatis och lingonsylt.

Ps. Om du har lite kokt ris i kylskåpet kan du dryga ut sojafärsen med det, precis som i vanliga kåldolmar.

Brunsås 4 portioner
4 dl grönsaksbuljong
1,5-2 msk vetemjöl
2-3 msk havregrädde
2 tsk soja
salt, svartpeppar

Koka upp nästan all buljong. Blanda mjölet med resten och red av såsen. Tillsätt soja, salt och peppar och låt koka på svag värme några minuter. Vispa sist ner havregrädden.

 


Limecheesecake med hallonöverdrag 12 bitar (av Sara, se hemsida)


Botten
15 digestivekex
75 g mjölkfritt margarin
Fyllning
2 pkt tofuline cream cheese
1 dl havregrädde
1 dl gelesocker multi
rivet skal av 1 lime

Överdrag
250 g hallon
1 dl vatten
saften av 1 lime
2 dl gelesocker multi

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna limeskalet. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Koka sedan upp hallon, limesaft och vatten och låt det småkoka några minuter. Sila sedan bort saften och släng kärnorna. Koka upp hallonsaften med gelesockret och låt det koka i en halv minut. Bred gelén över cheesecaken. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.


Pecannötpaj (av Sara, se hemsida)


1,5 dl vetemjöl
1 msk råsocker
50 g mjölkfritt margarin
2 msk kallt vatten
200 g pecannötter (eller valnötter)
1,5 dl råsocker
2 msk ljus sirap
75 g mjölkfritt margarin
2 msk sojamjölk
1,5 msk vetemjöl

Blanda mjöl och socker. Tillsätt margarin och vatten och arbeta ihop pajdegen, gärna i en matberedare. Låt sedan degen vila i kylen en halvtimme. Sätt under tiden ugnen på 175 grader. Rosta pecannötterna mitt i ugnen ca 5 minuter. Kavla sedan ut pajdegen tunt och lägg den i botten på en liten pajforn (22 cm i diameter). Förgrädda pajskalet i 12-15 minuter. Smält under tiden ihop råsocker, sirap, margarin, mjölk och mjöl. Låt det småputtra ca 10 minuter under omrörning. Vänd sist ner de rostade nötterna. Häll allt i pajskalet och grädda ytterligare ca 15 min. Servera gärna pajen med vaniljglass.


Citroncheesecake med passionfrukt (av Sara, se hemsida)


15 digestivekex
75 g mjölkfritt margarin
1 dl havregrädde
1 dl gelesocker multi
2 pkt tofuline färskost naturell
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av en citron
3 passionfrukter
1 dl gelesocker multi
1 dl vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Smält margarinet och krossa digestivekexen för hand eller i mixer. Blanda det smälta margarinet med kexkrosset och tryck ut det i en form med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 7 minuter. Blanda havregrädden och gelesockret i en kastrull och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Rör mjukosten smidig och blanda det med det rivna citronskalet och citronsaften. Blanda det sedan med gelesockersblandningen. Lägg fyllningen i formen och ställ den sedan kallt för att stelna. Dela passionfrukterna och gröp ur fruktköttet. Blanda det med vatten och gelesocker och låt det koka upp. Koka sedan i en halv minut. Låt gelén svalna något och häll den sedan över kakan. Låt kakan stå ett tag i kylen så att gelén stelnar.


Saffranspannacotta med hallon (av Sara, se hemsida)

4 dl havregrädde
1 dl gelésocker multi
en gnutta vaniljfrön
1 kuvert saffran
1 dl hallonsylt

Koka upp gelésocker, 2 dl grädde, vaniljfrön och saffran och låt det koka en halv minut. Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner resten av grädden. Häll upp i fyra portionsformar och ställ in i kylen några timmar innan servering. Skeda över hallonsylt när pannacottan har stelnat.


Hasselpesto 2 portioner

Spagetti
2 nävar hasselnötter
200 g ruccola
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Salt & peppar

Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna i några minuter tills de får en fin färg. Kör sedan dem i matberedare tillsammans med ruccolan och grovt hackad vitlök (efter smak). Blanda i olivolja i peston efter smak (ca 1 dl) och salta och peppra. Tillsätt gärna några matskedar av pastans kokvatten till peston. Rör om, och servera med den nykokta pastan!

Variera gärna peston efter smak! Du kan tillsätta exempelvis oliver, soltorkade tomater, eller färsk basilika.


Broccolisoppa, 4 portioner

4 potatisar
2-3 broccolis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
1 dl vegogrädde
0,5 l vegomjölk
Salt & peppar

Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisarna och lökarna, skala vitlöksklyftorna och skiva av stammarna från broccolin. Baka allt i ugnen i 30 – 45 minuter, gärna med salt och örtkryddor. Koka upp broccolibuketterna tillsammans med en halvliter vatten och en buljongtärning. Blanda i de ugnsbakade grönsakerna då de har blivit färdiga, och mixa soppan med stavmixer. Tillsätt vegogrädden och vegomjölken och krydda efter smak.


Jordärtsskockssoppa, 4 portioner

10 jordärtskockor
10 potatisar
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 dl vegogrädde
1 l vegomjölk
Färsk timjan och rosmarin
Salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta potatisen, löken samt vitlöken, tvätta av jordärtsskockorna. Baka i ugnen tillsammans med färsk timjan och rosmarin samt en nypa salt i 30 – 45 minuter. Värm upp 1 liter vegomjölk och 2 dl vegogrädde i en kastrull, och mixa detta med grönsakerna då de blivit gyllenbruna. Krydda efter smak.


Linsgratäng med tomatsås, 4 portioner

Gratäng
3 dl gröna linser
1 gul lök
1-2 lagerblad
Tomatsås (se nedan)

Stark tomatsås
400 g krossade tomater
3 msk vinäger
2-3 msk chilisås
0,5 tsk salt
1-2 tsk socker
1 krm svartpeppar
1 msk senap
1 krm vitlökspulver

Skölj linserna och koka dem i lätt saltat vatten med hackad lök och lagerblad i 30 minuter (10 minuter om linserna varit blötlagda). Bred ut de kokta linserna i en smord ugnssäker form. Tillred tomatsåsen genom att blanda ingredienserna i en kastrull och koka såsen på svag värme utan lock 10 – 20 minuter så att den kokar ihop och tjocknar något. Krydda efter smak. Häll sedan såsen i formen över linserna och strö eventuellt lite riven (vego)ost ovanpå. Gratinera i övre delen av ugnen i 225 grader C i 10-15 minuter.

Ät gärna gratängen till pasta eller ris!


Afrikansk Vegogryta, 2 personer

2 gula eller röda lökar
1 påse jordnötter
4 dl koka kikärtor
2 stora skivade bananer
1/2 paket krossade tomater
1 dl (soja/havre)grädde
1 klick jordnötssmör
Curry
Citronsaft
Salt och peppar

Hacka löken och fräs den i lite olja i en kastrull. Ha i kikärtor, jordnötter och bananer och dofta över lite curry. Låt fräsa någon minut. Häll sedan i tomatkrossen, vegogrädden och rör runt. Tillsätt jordnötssmör och smaka av med curry, citronsaft och salt + peppar. Låt allt puttra samman på svag värme under lock en stund. Servera med ris.


Fänkålssoppa, 4 personer

2 fänkålsstånd
1 liten sellerirot
1 mellanstor purjolök
½ -1 citron, beroende på egen smak
1 nypa vitpeppar
Olivolja till stekning
Vegogrädde (havre/soja) efter egen smak
2 veg. Buljongtärningar, el. likvärdigt pulver
Ca 1 liter vatten

Hacka fänkål, selleri och purjolök fint, men spar lite av purjon till topping. Fräs grönsakerna mjuka i olivolja (utan att de får färg), tillsätt sedan ca hälften av vattnet och buljongtärningarna. Mixa allt slätt, häll sedan i resten av vattnet. Tillsätt vegogrädden och värm upp soppan. Ta sedan kastrullen från plattan, tillsätt den pressade citronen, en nypa vitpeppar och krydda efter smak. Servera toppat med finskuren purjo, lite rivet cirtonskal, och ät gärna med ett grovt bröd/ciabatta.


Tofubiffar, 4 portioner

1 gul lök
600 g tofu
3 msk färsk timjan
1 msk grönsaksfond
1–2 msk dijonsenap
1 dl maizena
1/2–1 dl ströbröd
Salt & peppar

Hacka löken väldigt fint. Smula tofun, och blanda med lök, timjan, fond, senap och maizenamjöl. Rör i ströbröd tills smeten känns hållfast. Låt gärna stå i kylskåp en halvtimme för att få bättre hållfasthet. Forma smeten till bollar som pressas ut till biffar i stekpannan. Stek i rapsolja. Salta och peppra. Garnera med timjankvistar.


Paprikagryta, 4 portioner

2 röda paprikor
1 grön paprika
10 champinjoner
150 g kidneybönor
600 g krossade tomater
1 dl matlagningshavregrädde
1 vitlöksklyfta
Pastakrydda
Örtsalt & peppar

Strimla paprikan och champinjonerna. Fräs i olivolja i en stor gryta. Blanda i bönor, krossade tomater och havregrädde. Låt puttra en liten stund. Krydda och smaka av. Servera med pasta.


Veggiebiffar, 2 portioner

4 morötter
1 burk kikärtor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk koriander
3 msk vetemjöl
100 gram mjuk tofu blandad med lite vatten
1 msk lime
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar

Skala och riv morötterna. Skölj kikärtorna och låt rinna av. Skala och hacka lök och vitlök i klyftor. Blanda alla ingredienser utom morötterna till en smet i matberedare, blanda sedan i morötterna. Forma smeten till biffar och stek ca 4 min på vardera sida.


Lasagne, 4 portioner

2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 chilipeppar eller annat med hetta
1 msk olja
1 brk krossade tomater
2 dl soja-crème-fraîche
2 tsk salt
0,5 tsk socker
nymalen svartpeppar
blad från en kruka basilika
250 g frusen bladspenat, tinad
200 g vegost
9 lasagneplattor
100 g riven vegost

Skala och skär morötterna i halvmånar. Skär zucchinin i halvmånar eller kvartar beroende på storleken. Haka löken och vitlöken. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna. Tillsätt zucchinin, tomaterna, soja-crème-fraîchen och alla kryddor utom basilikan. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt sedan basilikan. Smaka av och justera framför allt chilimängden.
När såsen är klar är det dags att börja lägga samman lasagnen i en ugnssäker form. Krama ur spenaten och smula vegosten. Varva sedan sås, lasagneplattor, spenat och vegoost i formen. Toppa med riven vegost. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.


Tofustroganoff, 4 portioner

300 gram tofu
1 gul lök
½ -1 (röd) paprika
2,5 dl havregrädde
2 msk tomatpure
1 msk färsk/fryst persilja
Olja/margarin till stekning
Salt & peppar
Paprikakrydda
Ev. 1 msk senap
Ev. Citron

Serveras med ris eller dylikt, så börja gärna koka riset innan du börjar med stroganoffen.

Hacka löken fint och fräs den mjuk i olja i en kastrull. Hacka paprikan i strimlor och låt den fräsa med löken i en stund. Blanda i tomatpurén. Skär tofun i centimetertjocka strimlor av önskad längd. Ha i tofun och havregrädden och rör om försiktigt, då tofun lätt går sönder. Låt puttra en stund. Krydda och smaka av med paprikakrydda, salt, peppar och persilj. För extra smak kan du även ha i någon matsked senap och pressad citron. Servera med ris och grönsallad, strö gärna lite persilja över stroganoffen som dekoration.