Vegetariskt julbord väntar på UD i Norge

Det blir ingen död gris på det norska Utrikesdepartementets julbord i år. I syfte att fira klimatåret 2015 bjuds det istället på en trerätters vegetarisk meny.

Det är utrikesminister Børge Brende och Europaminister Vidar Helgesen som har valt de vegetariska alternativen.
– Because it’s 2015, säger Morten Nergaard Rezende i julbordskommittén, som motivering till det miljövänliga beslutet.

Läs mer i Affärsvärlden.

veganskt julbord
Fotot kommer från Wikipedia.

Örebro bjuder 10.000 anställda på helvegetarisk personalfest

Alf Lindblad evenemangsansvarig på Örebro kommun säger att det här är ett led i den kommunala policyn att inte tära på våra gemensamma resurser. De som är inbitna köttätare får lära sig något nytt och tänka klimatsmart.
– Mitt bästa vegetariska tips är min frus linsgryta med doft av saffran, säger Alf Lindblad.

Köttfri måndag internationellt

Meatless Monday lanserades 2003 av Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA. Gent i Belgien blev den första staden införde en köttfri dag i maj 2009. Paul McCartney introducerade strax därefter Meat Free Monday i Storbritannien och ett halvår senare … Läs mer

Köttfri samhällsnorm viktigt för världsmiljöns skull

Köttnormen är den felaktiga föreställningen att flertalet måltider bör innehålla kött. Den är en
tillfällig parentes ur ett historiskt perspektiv. För att minska vårt ekologiska fotavtryck måste den globalt skenande köttkonsumtionen hejdas. Ersätt köttnormen med en vegonorm, skriver professor Stig Bengmark och Jonas Paulsson, Köttfri måndag, i Göteborgs-Posten.

Läs hela debattartikeln i Göteborgs-Posten.

SB och JP

 

Way out West blir mjölk- och köttfri

Festivalen Way Out West i Göteborg bannlyste kött på området 2012. Nu tar man ytterligare ett steg och blir mjölkfri.

– Det var en hel del arga reaktioner, absolut. Det blir det alltid när man vill bryta en norm, och köttet är en av de känsligaste normerna. Men det säger väl framför allt att vi behöver vända uppochned på en del saker, säger Patrick Fredriksson som är festivalansvarig och en av grundarna till arrangören Luger.

Läs mer på Dagens Nyheter.

1280px-Way_out_west-entrance
Foto: Fluff, Wikipedia.

Lidingö inför en köttfri dag

Lidingö inför köttfri dag på alla skolor och vissa förskolor.

En ny skolenkät visade att 64 procent av de svarande föräldrarna och eleverna tyckte att vegetariskt var en bra idé. I den nya kostupphandling som Lidingö stad nu genomför ingår kravet att en dag ska vara helt vegetarisk.
– Det är ett viktigt led i miljöarbetet att ha klimat­smarta menyer och då ingår det att minska köttet, ha mer vegetariskt och mer säsongsanpassade råvaror, säger Linnea Olsson, verksamhetsuppföljare för Lidingö stads kostentreprenader, till Mitti.se

Läs mer på Mitti.se

Lidingö

”Lidingö centrum torget” av Lidingo – Eget arbete, Wikipedia

Gällivare inför köttfria dagar

Moa skrev ett gymnasiearbete i årskurs tre vilket sedan resulterade i motionen om en köttfri måndag.

– Jag gick samhällsvetenskapliga programmet och jag är själv vegetarian. Jag är insatt i miljöfrågan och hur djur behandlas inom industrin. Jag tycker inte att det är etiskt rätt att äta kött. Och det finns många studier som visar att det inte är bra för vår hälsa eller för miljön att äta kött i den mängden som vi gör. Jag hittade ett internationellt projekt som startade i USA, köttfri måndag, och jag tyckte att det var ett jättebra koncept, berättar Moa för Norrbottens-Kuriren.

Hon startade även en Facebookgrupp för att skapa opinion och föra fram information.

– Jag trodde att det skulle stå i min väg att jag är ung och att det skulle vara svårt att påverka, men det gick och jag är positivt överraskad, säger hon.

Gällivare

 

Köttfria dagar på flera restauranger vid Göteborgs universitet

Det införs köttfria dagar på flera restauranger vid Göteborgs universitet i höst. En skrivelse som stödjer insatsen har undertecknats av både rektor Pam Fredman och miljöchef Eddi Omrcen. Att minska konsumtionen av kött går i linje med universitets klimatstrategi där mat är utpekat som ett målområde.

Det är restaurangerna Lyktan och Lundbergs café på Medicinareberget och Eurest vid Handels, Humanisten, Medicinareberget och Artisten som inför Meatfree Onedays. På Lyktan och Lundbergs café blir onsdagar och fredagar helvegetariska. Eurest-restaurangerna serverar enbart vegetariskt ett antal dagar under hösten. Efter en provperiod ska en utvärdering göras. Restaurang Lyktan har redan under våren 2014 testkört en köttfri dag i månaden.

– Restaurangbesökarna har hittills varit övervägande positiva och personalen tycker att det är en rolig utmaning att utgå från andra råvaror än kött och fisk, säger kökschef Johan Ehrnberg.

Läs mer här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//kottfria-dagar-pa-flera-restauranger-vid-universitetet-i-host.cid1239041

gu
Göteborgs universitet. Foto: Axt, Wikipedia

Biskop Martin Modéus uppmanar till köttfri fredag

I inledningstalet till stiftsfesten berättade biskop Martin hur han bestämt sig för att från och med nu äta köttfri fredagslunch. Han utmanade oss att göra detsamma.

Avslutningscitat från talet: ”Jag tror och hoppas att den köttfria fredagslunchen kan hjälpa mig att hitta fler områden där jag kan arbeta med min livsstil för att ännu mer delta i Guds kärlek till och helande av världen: Vilka kläder köper jag? Hur reser jag? En liten handling som påminner mig om att skapelsen är värd att älskas. För jag vill delta i Guds kärlek till världen!”

Många har redan hakat på utmaningen. Välkommen att vara med du också! Tagga inlägg och bilder i sociala medier med #köttfrifredagslunch.

Läs mer här: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1174110

Kfflunch