V vill ha köttfri dag i Landskrona

Med belgiska Gent som förebild vill Vänsterpartiet utreda vad en köttfri dag i veckan i kommunens alla verksamheter kan innebära. Förslaget finns i en motion till kommunfullmäktige, där man också vill utreda vegetariska alternativ alla veckans dagar vid kommunala måltider.

Klick här för att läsa mer.

Motion i Alvesta om Köttfri måndag

Glada nyheter från Alvesta! Birgit Andersson och Robert Öström, båda miljöpartister, föreslår i en motion till fullmäktige att köttfri måndag införs i kommunens matserveringar, att företag i Alvesta uppmuntras att gå med i detta och att kökspersonal får utbildning i vegetarisk och ekologisk matlagning.

http://www.smp.se/nyheter/alvesta/foreslar-kottfri-mandag(2746917).gm

Klimatsmarta Lund kan få köttfri måndag

De äter kött men vill ändå att Lunds storkök ska införa en köttfri dag i veckan, varför då?

– En dag utan kött i Sverige skulle betyda 800 000 bilar färre på våra vägar, säger Lovisa Lundgren från Köttfri Måndag.
På Wickmanska gården hade Miljöpartiet och Demokratisk Vänster samlats för att diskutera ihop en gemensam motion för att erbjuda en vegetarisk dag i veckan i bland annat skolorna.
Inbjudna talare var bland annat Lund kostchef Gertrud Sonesson men också föreningen köttfri måndag som pratade om nackdelar med köttätning.
– Det finns tre anledningar att äta mindre kött, hälsa, klimat och naturresurser och etik, säger Johanna Lakso.

Läs hela nyheten här.

Köttfri dag i Haninge kommuns förskolor och grundskolor

Kommunfullmäktiges målvärde om minst 15 procent ekologiska livsmedelsinköp i den kommunala organisationen år 2011 har redan överträffats i för- och grundskoleverksamheten.

Hela 19,2 procent av livsmedelsinköpen var ekologiska inom förskolan år 2010, motsvarande siffra inom grundskolan var 12,8 procent. Mjölk, mejeriprodukter, MSC-märkt fisk, ägg, vetemjöl, kaffe, bananer och morötter är exempel på ekologiska livsmedel som samtliga kök oftast väljer.

Sedan september 2010 är samtliga förskolekök KRAV-certifierade vilket betyder att de alltid köper in 15 olika KRAV-märkta livsmedel. Köken som drivs i kommunal regi i för- och grundskola väljer klimatsmart för en hållbar utveckling. För att minska köttkonsumtionen serveras laktovegetariskt en dag i veckan med ökad andel baljväxter. Man arbetar aktivt med att minska matsvinnet både från tallrik och från tillagning. Matrester tas tillvara och omvandlas till biogas.

– Vid lunchen erbjuds alltid en stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost. Frukt och grönt väljs efter säsong och lokalproducerade KRAVägg (Sanda Hönseri) används i matlagningen, säger koststrateg Catarina Heilborn.

– Köken serverar ingen rödlistad fisk. Vi använder WWF:s fiskguide vid val av fisk och hjälper på det sättet till att minska utfiskningen av våra hav, säger Catarina.

– Det är roligt att vi kan erbjuda barnen i våra för- och grundskolor en så bra mat. Förutom att barnen blir nöjdare bidrar detta till ett av kommunens mål, en hållbar ekologisk utveckling, avslutar Alexandra Anstrell (M), grund- och förskolenämndens ordförande.

Läs veckans matsedel här:
http://www.skolweb.haninge.se/templates/Page____35124.aspx

Linas matkasse stödjer köttfri måndag

Linas matkasse

Lina Gebäck från Linas Matkasse.

Saxat direkt ur pressmeddelandet från Linas matkasse:

Via Linas Matkasse testar tusentals kunder ett vegetariskt alternativ varje vecka!

– Om fler testar att byta ut köttet en dag i veckan så kan vi göra stor skillnad för klimatet, konstaterar Lina Gebäck, dietist och medgrundare av Linas Matkasse.
Med detta i åtanke serverar Linas Matkasse därför tusentals tallrikar med vegetariskt alternativ – varje vecka! Konceptet är så lyckat att man nu ställer sig bakom den nystartade kampanjen ”Köttfri måndag” som uppmuntrar till just en köttfri dag i veckan.

– Med ett samarbete med Linas Matkasse hoppas vi kunna inspirera många, säger Sanna Ekedahl från Köttfri måndag.

Läs resten hos MyNewsDesk.