Klimatsmarta Lund kan få köttfri måndag

De äter kött men vill ändå att Lunds storkök ska införa en köttfri dag i veckan, varför då?

– En dag utan kött i Sverige skulle betyda 800 000 bilar färre på våra vägar, säger Lovisa Lundgren från Köttfri Måndag.
På Wickmanska gården hade Miljöpartiet och Demokratisk Vänster samlats för att diskutera ihop en gemensam motion för att erbjuda en vegetarisk dag i veckan i bland annat skolorna.
Inbjudna talare var bland annat Lund kostchef Gertrud Sonesson men också föreningen köttfri måndag som pratade om nackdelar med köttätning.
– Det finns tre anledningar att äta mindre kött, hälsa, klimat och naturresurser och etik, säger Johanna Lakso.

Läs hela nyheten här.

Köttfri dag i Haninge kommuns förskolor och grundskolor

Kommunfullmäktiges målvärde om minst 15 procent ekologiska livsmedelsinköp i den kommunala organisationen år 2011 har redan överträffats i för- och grundskoleverksamheten.

Hela 19,2 procent av livsmedelsinköpen var ekologiska inom förskolan år 2010, motsvarande siffra inom grundskolan var 12,8 procent. Mjölk, mejeriprodukter, MSC-märkt fisk, ägg, vetemjöl, kaffe, bananer och morötter är exempel på ekologiska livsmedel som samtliga kök oftast väljer.

Sedan september 2010 är samtliga förskolekök KRAV-certifierade vilket betyder att de alltid köper in 15 olika KRAV-märkta livsmedel. Köken som drivs i kommunal regi i för- och grundskola väljer klimatsmart för en hållbar utveckling. För att minska köttkonsumtionen serveras laktovegetariskt en dag i veckan med ökad andel baljväxter. Man arbetar aktivt med att minska matsvinnet både från tallrik och från tillagning. Matrester tas tillvara och omvandlas till biogas.

– Vid lunchen erbjuds alltid en stor andel grova grönsaker (rotfrukter) som råkost. Frukt och grönt väljs efter säsong och lokalproducerade KRAVägg (Sanda Hönseri) används i matlagningen, säger koststrateg Catarina Heilborn.

– Köken serverar ingen rödlistad fisk. Vi använder WWF:s fiskguide vid val av fisk och hjälper på det sättet till att minska utfiskningen av våra hav, säger Catarina.

– Det är roligt att vi kan erbjuda barnen i våra för- och grundskolor en så bra mat. Förutom att barnen blir nöjdare bidrar detta till ett av kommunens mål, en hållbar ekologisk utveckling, avslutar Alexandra Anstrell (M), grund- och förskolenämndens ordförande.

Läs veckans matsedel här:
http://www.skolweb.haninge.se/templates/Page____35124.aspx

Linas matkasse stödjer köttfri måndag

Linas matkasse

Lina Gebäck från Linas Matkasse.

Saxat direkt ur pressmeddelandet från Linas matkasse:

Via Linas Matkasse testar tusentals kunder ett vegetariskt alternativ varje vecka!

– Om fler testar att byta ut köttet en dag i veckan så kan vi göra stor skillnad för klimatet, konstaterar Lina Gebäck, dietist och medgrundare av Linas Matkasse.
Med detta i åtanke serverar Linas Matkasse därför tusentals tallrikar med vegetariskt alternativ – varje vecka! Konceptet är så lyckat att man nu ställer sig bakom den nystartade kampanjen ”Köttfri måndag” som uppmuntrar till just en köttfri dag i veckan.

– Med ett samarbete med Linas Matkasse hoppas vi kunna inspirera många, säger Sanna Ekedahl från Köttfri måndag.

Läs resten hos MyNewsDesk.

Kapstaden har infört en köttfri dag

Kapstaden har blivit den första staden i Afrika att stödja en köttfri dag i veckan.

Tozie Zokufa, Sydafrikas representant i Compassion in World Farming är jublande glad: ”Det är en triumf. Vi började förhandla med stadens hälsoutskott i december förra året. Deras beslut att arbeta med oss i denna fråga är inte bara en triumf för människors hälsa, utan också för vår planet och djurens välbefinnande.

Läs mer här: http://www.capetowngreenmap.co.za/blog/cape-town-supports-meat-free-day

KD i Örebro vill ta bort köttet i skolmaten

Kristdemokraterna i Örebro går till val i höst med ett löfte: De vill minska köttet i skolmaten i alla Örebros skolor.

Men det handlar inte om att införa vegetarisk mat måndag till fredag. I stället vill KD börja med kanske en eller ett par köttfria måltider i veckan.
– Inom koalitionen är vi överens om detta. Hur snabbt vi ska gå fram är vi inte säkra på än. Det kommer vi diskutera efter valet, säger Lennart Bondesson (KD).
Anledningen är att KD vill minska koldioxidutsläppen som kommer från framställningen av kött.

Klicka på länken för att läsa hela artikeln:
http://na.se/nyheter/2.2503/1.900554-kd-vill-ta-bort-kottet-i-skolmaten

San Francisco har infört köttfri måndag

San Francisco har infört köttfri måndag. Dagen kallas också den vegetariska dagen.
Alla restauranger, matbutiker och skolor uppmanas att erbjuda ett större urval av växtbaserade alternativ för att förbättra hälsan hos San Franciscos invånare och för att öka medvetenheten om hur en grön diet påverkar planeten.

Att äta mindre kött ”minskar allvarliga ekologiska problem som finns pga animalieproduktion” och ”växtbaserade kost är bra förebyggande medicin och kan bidra till att minska sjukvårdskostnader.” enligt kommunens resolution.

Läs mer här:
http://www.vegnews.com/web/articles/page.do?pageId=1901&catId=8