Amerikanska kontorsjätten Wework blir köttfri

Den amerikanska kontorsjätten Wework, som värderas kring 175 miljarder kronor (20 miljarder dollar), har meddelat sina 6000 anställda att de inte längre tillåter kött på företagets menyer eller event. De kommer inte heller tillåta att anställda använder företagets pengar för att köpa kött.
– Ny forskning visar att en av de viktigaste sakerna som en individ kan göra för att minska sin personliga påverkan på miljön är att undvika kött, skrev företagets medgrundare Miquel McKelvey i ett mejl som skickades ut till de anställda, enligt Bloomberg.

Växtbaserad kost bäst för klimatet.


Den bästa insatsen du kan göra för klimatet är att bli vegan, enligt den hittills största studien som gjorts av lantbrukets klimatpåverkan.

Oxford-rapporten Reducing food’s environmental impact through producers and consumers visar att animalieproduktionen globalt tar upp 83 procent av jordbruksmarkerna och står för huvuddelen av klimatutsläppen från maten. Se sidan 16.

Det är den den mest omfattande studien som gjorts över lantbrukets miljö- och klimatpåverkan. Den innehåller information från 38 700 lantbruk i 123 länder.

En sammanfattning av studien finns här: https://www.svd.se/studie-vegan-bast-for-klimatet.

96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av oss människor och boskap

Den nya studien The Biomass Distribution on Earth, publicerad i Proceedings of the National Academy of Sciences, visar att 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av oss människor och boskap. De vilda däggdjuren utgör bara 4 procent. Vi människor har sedan civilisationens gryning utrotat 83 procent av de vilda däggdjuren och hälften av växterna, räknat i biomassa.

Animalieindustrin tränger mycket snabbt undan det vilda livet. En sammanfattning av studien finns här: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study

Kungsholmen inför två köttfria dagar i förskolan

Två köttfria dagar i veckan. Minst. Nu ställer Kungsholmens politiker ännu hårdare krav på maten i förskolan. Thomas Åström är kock på förskolan Leendet på Kungsholmen och han välkomnar den hårdare kravbilden.
– För mig blir det ingen jätteförändring då vi jobbat utifrån en helvegetarisk dag i veckan men gärna två eller tre. Men för Kungsholmen i stort tycker jag det här är en jättebra utveckling mot ett hållbart samhälle.

Läs mer här: http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/kungsholmen-infor-tva-kottfria-dagar-i-forskolan/

Oxford-studie visar att köttskatt och köttfria måltider kan rädda en halv miljon människor årligen

Maten står för en fjärdedel av utsläppen globalt. Enligt en ny studie från Oxford University skulle en skatt på kött och mejeriprodukter minska klimatpåverkan och genom att främja en hälsosammare växtbaserad diet rädda en halv miljon människor per år. Forskarna tittade på olika typer av skatter och kom fram till att det optimala systemet höjer skatter på kött samtidigt som nyttigare mat subventioneras så att köttskatten återvänder till skattebetalarna.

Läs mer om rapporten här: http://www.meatfreemondays.com/meat-tax-save-1-billion-tonnes-carbon-year/

ox-studie

Kraftig ökning av köttfria dagar i kommunerna

58 procent av kommunerna i Sverige har infört en köttfri dag i veckan.

Kommunrankingen för 2016 från Aktuell Hållbarhet visar att andelen kommuner som infört minst en köttfri dag i veckan på huvuddelen av matserveringarna, eller motsvarande åtgärd, har ökat med ungefär tolv procentenheter två år i rad, från 33 till 45 och nu 58 procent. Ökningen är exceptionell i kommunrankningens historia.

Andel kommuner som infört köttfria dagar
2016      58 %
2015      45 %
2014      33 %

Se vilka kommuner som ännu inte infört en köttfri dag:
http://kommunrankning.miljobarometern.se/resultat/var-egen-kommunenkat/kottkonsumtion/compare

andel

 

Köttfria måndagar i JM:s matsal

På måndagar serveras inget kött i JM:s personalmatsal i Solna.
– Köttproduktion är en av klimatfrågorna som diskuteras mycket, och matproduktionen står för en stor del av utsläppen. Produktion, transport och tillredning av mat står för mer än en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser. Därför känns det viktigt att vi ser över även denna del, trots att det inte är en del av vår kärnverksamhet, säger Per Löfgren, hållbarhetschef på JM.

Läs hela artikeln här: http://www.byggvarlden.se/kottfria-mandagar-i-jm-s-matsal-96038/nyhet.html

flagga

 

FN:s generalförsamling har deklarerat att 2016 är det internationella året för baljväxter

Det finns ett folkligt stöd för politiska åtgärder som banar vägen för minskad köttkonsumtion. En vegovåg sköljer in över landet och fyller på butikshyllorna med vegetabiliska produkter. Var tionde svensk är vegetarian och enligt tidningen Miljöaktuellts kommunenkät 2015 har 40 procent av kommunerna infört köttfria dagar eller minskad köttkonsumtionen i motsvarande grad på annat sätt, skriver Jonas Paulsson, initiativtagare till kampanjen Köttfri måndag, i Sydsvenskan. Läs hela artikeln här:
http://www.sydsvenskan.se/2016-01-13/baljvaxter-ar-ett-extremt-bra-alternativ-till-kott

bonor
Foto: Travis K. Witt, Wikipedia